Ko se obogatio od rata na podrucju bivse Yu a ko osiromasio?
Dali je prosecan Hrvat, Musliman ili Srbin bogatiji ili siromasniji posle rata? Dali je ordinarni narod imao koristi ili samo stetu od rata? Kome je to rat doneo dobro?
Ako iko zna licno slucaje ratnog profitiranja zamolio bi da opisete slucaje ili slucaj i date ime i prezime kao i lokaciju profitira i specifican dogadjaj, bez obzira na nacionalnost.
Scoring disabled. You must be logged in to score posts.
Stovani Markopetorico,
Hvala ti na otvaranju veoma relevantne teme.
Ratno profitiranje tokom vasih bratoubilackih pokolja i etnickih ciscenja je najbolji dokaz sto balkanski sukobi nisu bili rezultat "mnogovijekovne patoloske mrznje medju vasim narodima" - kao tvrdili su politicki promatraci na Zapadu, koji preko noci postali su strucnjaci za Balkanska pitanja..
Tokom sukoba u Mostaru vidjelismo Slavene sviju vjeroispovjesti (katolike, muslimane i pravoslavce) , koju tokom prekida vatre uspjesno su trgovali ljudima (clanovima obitelji) , kradenom robom, drogom, prehrambenim proizvodima, lijekovima i cak.........oruzijem i municijom.
Nakon prijateljskog pazara popili su kahvu/rakiju pa otisli "na posao" u svojim najnovijim, najmodernijim automobilima.
Nikad necu zaboraviti onu nadrealisticku sliku idealno izglacanih karoserija Mercedesa medju rusevinama poharanog grada.
P.S.
Stovani bivsi jugosloveni, poznajete li slicne primjere "lopovskog bratstva-jedinstva" iz drugih gradova bivse juge obuhvacenim medjuetnickim nasiljem.?
Nas narod nazlost je proveo vekove govoreci "CUTI DOBRO JE" a ni slucajno nije bilo dobro. Ropski mentalitet je takav cute i ni slucajno nece zucnuti protiv vlasti zato robuju u jednoj formi diktature za drugom. Oni koji to nisu mogli podneti otisli su za druge drzave a oni sto podnose ostali su.
Posto ja pitam ovakva pitanja otvoreno odma me gledaju sa dobrom dozom nepoverenja. OK jacu izjaviti moj razlog i cilj pa ko zeli moze verovati.
Razlog za ovo pitanje je jednostavan boli me da vidim dokle vas je doterala grupa najgorih bandiuta koji su ikada harali svetom.
Cilj takodje je jednostavan uputicu informacije Americkoj vladi i internacionalnim agncijama koje imaju moc da ucine nesto pozetivno.
Razumem da vi koji zivite na podrucju bivse YU se bojite ali ima nacina i za vas a oni koji su van YU nemaju izgovora. Ako zivite na podrucju YU dajte informacije nekome ko moze da postuje iz druge drzave. Ako ste blizu Amercike ambasade ili ambasade jedne od drugih zapadnih zemalja mozete njima dati informacije. Radnici internacionalnih agancija takodje bi mogli da prenesu informacije i da ih upute. Napisane informacije se mogu dati oficirima NATO zemalja i oni ce shvatiti sta treba da urade. Nebi preporucio davati obicnim vojnicima ali svaki oficir bi definitvno znao sta treba da uradi.
Ja vas nepitam da spijunirate vec da date informacije o kriminalnoj aktivnosti po Jugoslovnskom zakonu i po internacionalnom.
AKO CUTITE VECNO CE TE ROBOVATI KRIMINALNOJ BANDI NA DEDINJU.
CARLA DEL PONTE (Login CARLADELPONTE) Yugoslavia Forum Mods Group
Cak i zlocinac mora imati savjest
No score for this post
February 14 2006, 6:26 AM
Stovani Markopetorico,
Najbolje bi bilo da svi ljudi, koji imaju krv nevinih na rukama sami priznaju svoje ucesce u zlocinackim aktivnostima. Pogledaj na program nacionalnog pomirenja u Juznoj Africi.
Tijekom rata oni su se junacili svojim puskama medju civilnim pucanstvom a sad nemaju muske hrabrosti da javno prijave pravnim organima i priznajuci svoju krivicu - zamole oprostaj od obitelji zrtava i cijelog civilizovanog svijeta.
Puno istine ima u tome sto si navela. Ljudi koji su pocinili zlocine su bolesni to je jasno svakome za sopstveno mentalno zdravlje i i za sire drustvo najbolje je da su osudjeni i da konacno se osecaju kao da su platili za svoje zlocine. Neocekujem da ce ovo shvati neko ko nije upoznat sa psihologijom. To sudjenje kriminalnih/mentalnih slucajeva utice na konacno zacelivanje nacionalnih rana takodje. Ovo Carlice samo bi sredilo simptom ali koren je daleko dublji.
KRIMINALNA ELITA koja se nalazi na Dedinju, i drugim izuzetnim lokacijama bivse YU je uzrok pokolja i ako oni nisu osudjeni sve ostalo je uzalud. Ti ljudi imaju geneticki defek i nisu u stanju da osete grizu savesti sto ih cini cak i gorim nego koljaci koje su oni pobunili i angazovali da cine njihovu volju. Za njih smrtna kazna trebaju biti jedine opcije. Sa tim cinom ostali svet bi jasno izjavio da takvi postupci nece biti tolerisani. To se naravno necee dogoditi jel Evropa nema _________ da uradi sto je zaista potrebno. Kada operises rak ako ostavis samo malecki delic nisi nista ucinio i ponovo ce se prosiriti.
BOLESNI PRIMITIVCI KOJI SU POCINILI POKOLJ SU ZAVEDENI I ISKORISTENI OD STRANE KRIMINE ELITE KOJA JE IMALA SAVRSENU ZARADU OD NJIHOVIH DELA. SUDITI TIM BOLESNICIMA A IGNORISATI ELITU JE JOS VECI KRIMINAL NEGO KRIMINAL KOJI SU BOLESNICI POCINILI.
EVROPA I USA IMAJU SADA SANSU DA USPOSTAVE KOREKTIVNE MERE I AKO TO NEUCINE ONDA EVROPA I USA SU TAKODJE GRESNI.
Stovani Markopetorico,
Nazalaost na Balkanu nije jos poznat pojam "civilnog drustva" osnovanom na zakonskoj ravnopravnosti. Tamo jos dominira plemenska/oligarhijska/mafijaska "solidarnost". Prijavlivanje zlocina jos uvijek smatra se izdajom.
I kod nas u Italiji mafijaske strukture pokusavale su kontrolisati drustveni poredak, ali suocili su se sa zestokim otporom naseg pucanstva. Nakon svakog mafijaskog zlocina/ubojstva cijeli gradovi izadju na masovne anti-mafijaske demonstracije. Kod nas nepoznati novinar ili sitni administrativni sluzbenik moze oboriti korumpiranog politicara (a whistle-blower) dok na Balkanu "veze" i strah to onemogucavaju.
Vasi narodi gledaju na zlocine i nepravde cinjene u njihovo ime ......pa cute !!!!
Vidim da sam zalutala i vema kasno ukljucila se u ovaj interesantan razgovor.Posebno zbog prisutnosi Carle.
Draga Carla del Ponte ja sam zivela veoma dugo u Italiji da mogu da potvrdim da je vama Italijanima veoma tesko da razumete situaciju u bilo kojoj zemlji a posebno u nasoj bivsoj Jugoslaviji.Mislim da je zbog toga sto u Italiji nemate problema sa ponosom i postovanjem pa vam je veoma tesko razumeti, osim ako vam Albanci neokupiraju Rim, sta znaci branit licnu istoriju.Jugoslovenski rat je bio igra vanjskih sila sto ce se vec dokazati i vec se dokazuje(KOSOVO 2007).
Sto se tice ratnih zlocina i nedostatka ljudskih prava mislim da u Italiji imate mnogo vise toga i bez rata.
Iskreno mislim da bi trebala de se nosis malo.
..da pricamo o ratnim zlocinima!!A bilo bi super da nam pises na Italijanski,ja cu ti odgovoriti na srpski.Tako da vezbas a i ja.Sem toga u necivilizovanoj Jugoslaviji svaki gradjanin govori bar jedan ili nekoliko stranih jezika.U Italiji postoji jedan covek koji prevodi za sve ostale...verovatno je neki nas .Nego otkud ti da govoris srpsko-hrvatski,da ti bivsi nije neki...nas?
Ajd please vrati se dio can!