Dosta sam putovala po bijelom svijetu.
Dosla sam do jednog zakljucka da Srbi pored Rusa, Jevreja i Engleza jedini narod koji stalno govori protiv sebe. Nema u suvremenoj Srbiji tog drustva koje uz casu rakije nece poceti da ogovara svoj narod i njegov mentalitet. Uvijek se na tapetu nadje srpska zla sudbina, koju (po sopstvenom misljenju vecine Srba) oni i zasluzili, kao i uvjerenje da istrijebitce ih svi susjedni narodi i plemena. Za razliku od drugih , Srbi uvijek isticu svoje prokletstvo, zavist ("da susjedu crkne krava"), nemarnost i urodjenu lijenost. Na mnogo navrata cula sam od Srba u Srbiji i u inozemstvu kad za sebe govore da su prokleti narod. Nadju li se na primjer, usred kakve srpske lijepote; sume, planine manastirskog konaka ili rusevina srednjovjekovnog dvorca, oni ce sa uzdahom reci da bi trebalo dati Slovencima ili izdati Amerikancima na stotinjak godina. Nikada ne bi palo im na pamet da to mogu sami.
Jeli neko od vas cuo nekog Hrvata, Albanca ili Grka koji ogovara svoje sunarodnjake ?
Sigurno ne bi docekao jutro...Naprimjer jeli ikad iko slusao Hrvate kako "tjeraju segu " sa svojim grbom i sahovnicom ? Ja osobno nikad...Kada ja ikoji Hrvat zvizdao "Lijepoj nasoj" ? I kada je iko procitao slovenacki humoristicki roman o nekom zupniku ili biskupu? Srpski knjizevnik Stevan Sremac nije postedio cak ni sirote popa Ciru i popa Spiru.
Dok Srbi snimaju televizijske serije o provincionalnom zivotu, seljacima i Romima na hrvatskoj su tv svi grofovi, Glembajevi i tisucljetni vitezovi.
Kad zbunjena pitala sam jednog od mojih srpskih kolega iz Beogradskog stozera UNHCR-a da mi objasni ovaj neshvatljiv za strance gust za autoironiju, on mi je rekao: "smejati se na sopstveni racun to mogu samo narodi velikog duha..."
< Page: 1 of 1 > >>
Zimzeleni,
Hvala na interesantnom prilogu.
Ne slazemo se ponekad posto - kao kuzim - nisi bas "europski orijentirana osoba", ali drago mi je da postujes moje stajaliste.
Stekla sam dojam da Cetiri kralja ne zivi u inozemstvu i ima malo izopacenu, ideailiziranu sliku suvremene Srbije i Balkana u cijelini. To je inace tipicna pojava, koju sam primjetila kod vasih ljudi - zapravo kod prekomorskih emigranata.
Ja posjecujem Balkanske zemlje od prilike 2-3 puta godisnje.
P.S.
Nemoj pretjerivati sa Hrvatskom televizijom ima tamo i interesantnih programa i postenih novinara. Da ti iskreno kazem...tv (ukljucujuci Zapadnu) je za mene gubitak vremena.
P.P.S.
Korisim izraz "stovani" posto tako sam odgojena. Nisam znala da ova forma ide ti na zivce. Vazi bre, necu ja ga vise upotrebljavati. Samo, molim te nemoj to tumaciti kao znak nepostovanja prema tebi.
P.P.P.S.
Zao mi Cetiri kralja,
Patoloski brise moje upise na saznavajuci da i ja imam ista punomnocja kao moderator.
Za razliku od njega ja NIKAD necu dirati njegovih (u stvari nicijih) upisa na bilo kojem forumu (cak i one sa osobnim napadima).
Njihova forma i sadrzaj je najbolje svjedocanstvo odgoja i intelektualnih sposobnosti autora.
Inace brisanje priloga sumoderatora je grubo krsenje Ustava Balkanskih foruma.
This message has been edited by CARLADELPONTE on Dec 25, 2006 8:58 AM
|
|